Doorkomende tandjes en nu?

Herkenbaar? Doorkomende tandjes? Na de geboorte ben je op zoek naar een ritme, en net wanneer je dat ritme gevonden hebt en denkt het uitgevonden te hebben komen de doorkomende tandjes.

Waar kan je doorkomende tandjes aan herkennen bij je baby?

Allereerst reageert elke baby anders. De een heeft er meer last van terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Wel kan er ineens heel veel bijtbehoefte zijn. Al het speelgoed word in de mond gestopt. Het wrijven in het gezicht of oren kan ook een teken zijn van doorkomende tandjes. Het kan voorkomen dat je kindje meer

Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat er tandjes doorkomen. Zo kan je kind bijvoorbeeld een enorme bijtbehoefte hebben. Je kindje grijpt alles wat te pakken is om op te sabbelen. Ook wrijven ze veel aan hun gezicht of grijpen ze naar hun oren. Meestal kunnen doorkomende tandjes er ook voor zorgen dat je baby meer huilt dan normaal, wat rustelozer en meer huilen en minder goed slapen.

Nog meer symptomen van doorkomende tandjes baby:

  • heel veel kwijlen
  • zuur ruikende poep
  • rood en gezwollen tandvlees of juist bleek tandvlees
  • luieruitslag
  • minder eten

Hoe kan je de pijn verminderen?

Zoals al gezegd je baby kan er flink last van hebben. Baby’s kunnen daardoor meer huilen dan normaal. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de pijn enigszins te verlichten.

200318 3
  • Wrijf voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees van je kind. Geef een waterijsje, laat op een broodkorstje kauwen of op een koele bijtring. (Leg een bijtring nooit in de vriezer, vanwege het risico op vrieswonden!)
  • Iets wat heel goed hielp bij mijn eigen kids is Detinox. Breng met een wattenstaafje druppels Dentinox aan op het tandvlees. Het middel is suikervrij en bevat de pijnstillende stof lidocaïne. Lees hier meer over de samenstelling en werking van Dentinox.
  • Je kunt ook een homeopathisch kindergeneesmiddel gebruiken, bijvoorbeeld Chamodent van VSM. Dit zijn suikervrije druppels die de pijn verzachten, maar ook de bijkomende klachten verlichten. Zelf vond ik deze niet heel fijn werken maar voor ieder kind is dat natuurlijk verschillend.
  • Let op de warmte van het eten wat je ’s avonds aanbied zorg ervoor dat het eten van je kind niet te warm is. Het tandvlees is nu extra gevoelig voor hitte.

Doorgekomen tandjes en dan?

leuke jongen tandenpoetsen 43633 2571

Vanaf het moment dat de tandjes doorgekomen zijn kan je beginnen met poetsen. Voor elke leeftijd zijn geschikte tandenborstels en tandpasta. Gebruik tot het vijfde jaar speciale peuterpasta, hierin zit minder fluoride, zodat het geen kwaad kan als hij wat tandpasta doorslikt.

Poets rond de twee minuten per keer met een baby- of peuterborstel of vingerborstel. Tot het tweede jaar hoef je maar één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag.

Als je zelf voor controle naar de tandarts gaat neem gelijk je baby mee. Zo wennen ze gelijk aan de tandarts. Deze kan je ook nog meer tips geven om de tandjes op de juiste manier te poetsen.

Meer lezen?

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief

Geef een antwoord