huisdieren

Huisdieren en baby’s gaan ze wel samen?

Wij hebben sinds kort een pup. En hierdoor is er veel veranderd. Nou ben ik me meer gaan inlezen over het samengaan van huisdieren en baby’s en tussen hondjes en kinderen samen vandaar deze blog.

Als je huisdieren hebt rondlopen en zwanger bent dan vraag je je waarschijnlijk af of dat straks nog wel samen gaat. Hoe je dat moet gaan combineren en waar je op moet letten.

Je hond in het gezin

In het begin zou het kunnen zijn dat je hond je kindje niet helemaal begrijpt. Ook honden moeten wennen aan situaties die gaan veranderen. Een hond kan daarom ongewenst gedrag vertonen als hij handelingen van je kleine als bedreigend of vervelend ervaart. Laat je kindje daarom niet over hem heen hangen, hem aanstaren, hem over zijn kop aaien of hem omhelzen. En blijf altijd in de buurt als ze samen zijn. Moet je even naar de toilet of andere ruimte zorg dan dat je kindje en hond veilig zijn.

Wat algemene tips:

  • Zoals al aangegeven NIET alleen laten:  voor alle honden geldt: laat je hond en baby nooit alleen. Ook al vertrouw je je hond volledig, je kan nooit met zekerheid inschatten hoe hij ergens op reageert.
  • Hygiëne: Handen wassen als je je hond geaaid hebt en als de hond je kleine likt veeg dit dan af met een babydoekje.
  • Ritme: Niet alleen je baby heeft de 3 R’s nodig. Ook je hond houd van regelmaat. Geef je viervoeter op dezelfde tijden eten en laat hem net zo vaak uit als je eerst ook deed. Zo kan je beide op elkaar aanpassen.
  • Samen wandelen:  Hoe fantastisch is het als je samen met je hond en baby kan wandelen. Op die manier verken je samen de omgeving en je baby en hond gaan het samen als iets leuks  associëren. 
  • Geef je hond voldoende ruimte. Leer je kindje dat hij niet bij de voerbak en slaapplek van je hond mag komen. De hond wakker maken als hij slaapt en hem storen als hij eet is ook een no go. Houd je kleine extra goed in de gaten zodra hij gaat tijgeren of kruipen. En leer je baby dat aan oren trekken of de hond als zitzak gebruiken geen goed idee is.
  • Speelgoed. Hondenspeelgoed en babyspeelgoed lijken veel op elkaar en maken vaak ook nog dezelfde geluidjes. Om je hond te laten wennen aan zijn eigen speelgoed is het handig om te ruilen met zijn eigen speelgoed op het moment dat hij aan het speelgoed van je kinderen zit. Word niet boos maar beloon hem als hij wel met zijn eigen speelgoed speelt. Maak speelgoed waar je hond aan heb gezeten goed schoon voor je je baby hiermee weer laat spelen.

Hond voorstellen aan je baby

Als je je hond gaat voorstellen aan je baby moet je zorgen dat jij Tijdens het degene bent die de leiding neemt over het voorstellen van de baby. Voordat je hond de baby ontmoet kun je hem meenemen voor een lekkere lange wandeling zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Als je dan vervolgens terug thuis komt zorg je dat je baby al in de ruimte is. En moet je zorgen dat je hond kalm en rustig is.

Degene die de baby vasthoud moet een rustige, kalme energie hebben en zelfverzekerd zijn. Deze leiderschapskwaliteiten zorgen er namelijk voor dat jij uitstraalt dat je je goed voelt. Zo laat je aan je hond dat hij de situatie kan vertrouwen.

Niet overprikkelen

Het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat jou pup of huisdieren niet overprikkelt is op het moment dat je hem laat spelen met je kinderen. Merk je dat je hond al overprikkelt is dan heeft geen van beide er plezier aan en zal het geen succes worden.

Heb jij huisdieren en wat zijn jouw ervaringen met jou baby of peuter samen met je huisdier? Laat het hieronder weten.

Laat hieronder je reactie achter! Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog Lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Geef een antwoord