Kraamperiode tips, hoe kom je je kraamperiode zonder stress door!

De eerste 6 weken na de geboorte: waar moet je je op voorbereiden en waar hoef je je geen zorgen om te maken. Lees hier jouw kraamperiode tips.

Wanneer je baby geboren word kunnen de eerste 6 weken behoorlijk angstig en stressvol zijn. Vooral wanneer het om je eerste kindje gaat. Ineens gebeurd er zoveel om je heen en het zal geen verrassing zijn dat dit behoorlijk zijn tol kan gaan eisen. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je zo min mogelijk stress ervaart en ook tijd voor jullie en jezelf hebt. Met deze handige tips kom je je eerste 6 weken met gemak door en voor je het weet stuur je jouw kind naar de middelbare school. Nee zo snel gaat het nou ook weer niet maar weet in ieder geval dat je van ieder moment moet genieten.

Genoeg slaap.

Allereerst is het belangrijk genoeg slaap te krijgen. En iedereen die je spreekt zal als eerste vragen of je baby al door slaapt. Dit is gedeeltelijk omdat baby’s ‘s nachts ook voeding nodig hebben. Maar dit is ook gedeeltelijk omdat je als kersvers koppel het in eerste instantie ook erg spannend vind. En deze spanning breng je over op je baby. Uiteindelijk vind iedereen zijn ritme , is de spanning eraf en krijgen jullie langzaam aan je slaap terug.

Slaap als de baby slaapt

Wat je natuurlijk kunt doen als je baby slaapt is zelf ook slapen. Op deze manier pak je misschien niet de hele nacht maar kan je overdag ook nog wat uurtjes bij slapen. Op deze manier raak je zelf niet uitgeput en kan je er ook beter tegen als je baby ’s niet direct na de voeding weer terug willen slapen.

Overdag licht / ’s Avonds donker

Om in het juiste slaapritme te komen kan je ervoor zorgen dat de baby merkt wanneer het licht is en wanneer het donker is. Ga ’s nachts niet een heel ritueel ervan maken. Maar probeer alles zachtjes en in het donker te houden. Zo leert jouw baby het verschil tussen in de nacht en overdag.

Heeft je baby veel last van wakker worden door het slaan van de armen kan je je kindje inbakeren met een inbakerslaapzak. Hoe deze werken lees je in een andere BLOG.

Borstvoeding kan zeer doen.

Wanneer je zwanger bent en zit te twijfelen om borstvoeding te geven en je leest je een beetje in kan je op diverse plekken terugvinden dat borstvoeding zeer kan doen. Zeker in de eerst week zal je hieraan moeten wennen. De meest kraamverzorgers kunnen je helpen met het juist aanleggen van je baby. Voel het niet als falen als het niet lukt. Elk kindje is anders. En het helpt niet om je hierover druk te maken. Wanneer het je tweede is kan het ook een hele uitdaging zijn om en te voeden en ook nog eens aandacht te geven aan je oudste. Probeer daarom de rust te nemen voor de voeding. Rust zorgt ervoor dat je kindje ook rustig kan drinken en het voeden ook beter gaat. Zorg dus voor een fijne plek of stoel waar je rustig kan voeden.

Baby’s eten de eerste 6 weken de hele tijd !

De eerste 6 weken drinken baby’s het meeste met korte tussenpozen. Dit betekend dat je hierop voorbereid moet zijn. Even een hele dag weg betekend veel flesvoeding mee of rekening houden dat je ergens een plek moet hebben om te voeden. Wanneer je je niet op je gemak voelt om in het openbaar te voeden zal het voeden op die dagen minder fijn gaan en dat zal je de nacht of de dag erna merken. Je baby zal dan meer gaan drinken om het weer in te halen.

Voel je niet rot om nee te zeggen tegen bezoek.

Iedereen wil graag op kraamvisite komen. En voor je het weet heb je elke dag een afspraak met vrienden , familie en mensen die je al heel lang niet gezien hebt.

Het is heel belangrijk voor ouders dat ze duidelijk maken dat bezoek zich vooraf meld. Dit kan je bijvoorbeeld op het geboortekaartje erbij zetten. Denk aan je baby en aan jezelf.

Wanneer jou baby uitgeput is en jezelf moe bent voel je vrij om nee te zeggen. Zodat je je gasten niet hoeft te vermaken. Geef jezelf en je kindje rust.

Het duurt even voor je routine opbouwt.

De eerste paar weken zullen best hectisch zijn maar na een poosje zal je overal routine in krijgen. En een dagelijkse bezigheden herkennen. Als dat binnen 2 weken niet lukt is dat helemaal niet erg. Er zijn geen regels dat je in week 1 dit moet kunnen als ouders en in week 2 dit. Zolang jullie blij en gelukkig zijn en je kindje vrolijk en gelukkig is, is dat het belangrijkste. En onthoud iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Wat voor de ene ouder perfect werkt kan voor een andere juist averechts werken.

De wasmachine zal overuren draaien !

Als baby’s ergens goed in zijn dan is het was maken. Je wasmachine zal overuren draaien. Of het nou een ondergepoepte romper is of een broek of T-shirtje waar op gespuugd is. Zorg daarvoor voor genoeg extra kleertjes, verschoonkussenhoezen en hydrofiel luiers. Na een tijdje zal de was weer afnemen en krijg je weer minder was.

Aankleedhoes Wafelstof Basic oker geel

Neem babyboeken niet te serieus

Babyboeken hebben 1 ding gemeen en dat is alles generaliseren. Zo ook een aantal invulboeken. Laat je niet van de wijs brengen hierdoor. Boeken kunnen handig zijn om je voor te bereiden maar neem ze niet te serieus. Zoals al eerder aangegeven ieder kind reageert en is anders. En zolang je je eigen gezonde verstand gebruikt en dat niet alles op jouw kindje gebruikt hoeft te worden. Zal alles goed komen.

Neem af en toe een Break

Zorg dat je af en toe ook tijd voor jezelf neemt. Even een kop koffie of thee drinken met een vriendin. Heerlijk een boek lezen. Of even samen een wandeling maken. Er zijn genoeg mensen die even op jullie kleine willen letten. Neem die tijd en geniet ook van elkaar.

Huilen van baby’s is hun manier van communiceren.

Wanneer je baby huilt wil het jouw wat vertellen. Wanneer je baby veel huilt en je weet niet hoe hierop te reageren onthoud dan dat in paniek schieten het enige foute is wat je kunt doen. Word niet boos of gefrustreerd maar blijf rustig en kalm.

Natuurlijk kan je kindje ziek worden maar sommige baby’s hebben ook gewoon even hun huiluurtje. Gewoon even knuffelen of de aandacht krijgen is vaak al een oplossing. En ook even je baby laten huilen is helemaal niet erg. Zolang ze net gevoed zijn , een schone luier hebben niet te warm of te koud hebben heb je het meeste al gedaan om voor je baby te zorgen. Knuffelen en verzorgen.

inbedjedeezbabykamers kraamperiode tips

Wees gereed voor een emotionele achtbaan.

Niet alleen alles om je heen veranderd ineens doordat je een baby hebt gekregen ook de hormonen van de vrouw kunnen een hoop emoties los maken. Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken.

Maar ook vaders kunnen in een depressie raken na de geboorte. Symptomen zijn minder slaap, minder humor, sneller geïrriteerd, ongerustheid en rusteloosheid. Wanneer dit te lang duurt zoek dan hulp bij een professional of bel je huisarts.

kraamperiode tips 5 dingen waar je je niet ongerust over hoeft te maken:

  1. Boertjes – baby’s hikken af en toe nou eenmaal en dit kan je oplossen door je baby een keer extra te laten boeren. Waarschijnlijk heeft je kindje te snel gedronken.
  2. Spugen – Baby’s spugen vooral pasgeboren baby’s dit is heel normaal. En ook af en toe noodzakelijk. Wanneer je het spugen wilt minderen kan je een je baby een half uur na het voeden nog even rechtop laten liggen. Op je schouder.
  3. Poep veranderd van kleur – Gedurende de eerste paar weken zal je baby’s poep heel erg veranderen. En dat is niets om je zorgen over te maken. Hij zal van Zwart, naar groen, geel en bruin gaan. Ook kan de vastheid variëren. Pas als je baby’s gaat laten eten na 4- 6 maanden zal de poep echt gaan stinken.
  4. Verschillende adem patronen dan volwassenen – Baby’s ademen anders dan de ouders. Ongeveer 30 tot 60 per minuut. Wanneer ze slapen kan dit zakken naar 20 per minuut. Bij Volwassenen is dat 12 tot 20 per minuut. Dus als je baby snel lijkt te ademen kan dat volledig normaal zijn. Ook kunnen pasgeboren baby’s pauzeren in hun adem voor 10 seconden. Wat ouders ook even kan laten schrikken.
  5. Gewichtsverlies in de eerste week – Baby’s mogen in de eerste week 10% van hun gewicht verliezen. Na 10 dagen moet je baby ongeveer weer aan gaan komen in gewicht. Mocht je je zorgen maken dat het teveel gewicht verliest. Is de kraamzorg, verloskundige of huisarts altijd een persoon om even bij na te vragen want ook hier geld elk kindje is anders en hun kunnen je voorzien van de juiste tips.

Meer lezen?

Vond je deze kraamperiode tips interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief

Geef een antwoord