veiligspelentm3jaar

Veilig spelen onder de 3 jaar.

De ontwikkeling van baby tot peuter gaat heel hard; van stil liggen in de box tot een beetje ‘aanrommelen’ tot er wordt steeds gestructureerder gespeeld. Daarbij is veilig spelen heel belangrijk. De tijd gaat ontzettend hard. Inmiddels zijn mijn eigen kids 5 en 10 jaar. Toen ze zelf nog in de leeftijd van 0 tot 3 jaar zaten. Heb ik ook niet altijd stil gestaan bij alle gevaren.

Soms kom je pas achter gevaren als het al bijna gebeurd. Wel kan je door veel te lezen en op te letten de veiligheid verbeteren.

Speelgoed kopen: let op de verpakking

Als je speelgoed wilt kopen voor je kind, kijk dan naar de leeftijdsindicatie op de verpakking. Speelgoed voor dreumesen is van heel andere materialen gemaakt dan speelgoed voor kleuters. Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen. Het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Het assortiment speelgoedartikelen is zo groot en wisselt zo vaak en snel, dat het belangrijk blijft om het speelgoed voor aanschaf nauwkeurig te bekijken.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen. Super handig om eens te bekijken of bij de hand te houden als je wilt weten waar je op zou kunnen letten.

logonietgeschikt voor kinderenonder3jaar
Dit logo staat op producten welke niet geschikt zijn voor Kinderen onder 3 jaar

Op mijn facebooksite kan je terugzien welk speelgoed en kinderkamer producten waarschuwingen heeft. Ook als we het niet in het assortiment hebben.

En speelgoed van de Ali express??

Speelgoed van Aliexpress heeft geen verpakking en is dan ook niet getest in Nederland. Het kan dus heel goed zijn dat enkele producten exact lijken op de producten in Nederland maar net van ander materiaal of kwaliteit is gemaakt. Wat net wat minder veilig zou kunnen zijn.

Koop- en gebruiktips voor babyspeelgoed

  • Jonge kinderen ‘proeven’ van alles met hun mond. Het is dan wel zo hygiënisch als het stuk speelgoed wasbaar is. Kijk of er geen losse (kleine) onderdelen aan zitten of onderdelen die er gemakkelijk afgepulkt kunnen worden. Ik verkoop gepersonaliseerd speelgoed en deze is dan ook na de bedrukking niet meer geschikt om mee te spelen voor kinderen onder 3 jaar !!
  • Koop geen speelgoed bestemd voor kinderen beneden de 3 jaar dat touwtjes, koordjes heeft.
  • Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen die hier nog niet mee kunnen omgaan. Vooral als het product dicht bij het oor gehouden wordt, kan gehoorschade ontstaan.
  • Controleer (veelgebruikt) speelgoed regelmatig. Gooi alles weg wat kapot of incompleet is. Zo voorkom je problemen én houd je de hoeveelheid speelgoed overzichtelijk.
  • Koop goed hout: houten speelgoed mag niet splinteren. Speelgoed mag niet gespijkerd zijn. Geschroefd mag wel, mits de schroef verzonken is. Gelijmd is het veiligst.
  • Controleer speelgoed waar magneetjes in zitten regelmatig of deze magneetjes goed vastzitten. Het inslikken van meerdere magneetjes kan zeer gevaarlijk zijn.
  • Laat jonge kinderen niet alleen met (onopgeblazen) ballonnen spelen in verband met verstikkingsgevaar.
  • Controleer bij elektronisch speelgoed regelmatig of de batterijtjes (knoopcellen) er niet uitgehaald kunnen worden. Inslikken van een knoopcel-batterij kan zeer gevaarlijk zijn.

Meer lezen?

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief

BRON: WIJ.NL en veiligheid.nl

Geef een antwoord