Wat is een babynestje en hoe gebruik je deze?

Het babynestje is al een tijdje een trend in Nederland. Het babynestje is bedacht in Scandinavië om vervolgens over te waaien naar Nederland. Het gebruik ervan heeft een aantal voordelen voor jou en voor je baby. Het is wel belangrijk dat je de veiligheid goed in de gaten houdt. Hoe gebruik je het mandje veilig en waar moet je op letten?

Wat is een babynestje?
Een babynestje is een soort mandje voor je baby, gemaakt van zachte stof. Deez babykamers heeft Annidesign en bilicreaties gevonden die ervoor zorgt dat deze in Nederland gemaakt worden en dus ook aan alle veiligheidseisen voldoet.

Je kindje kan er een klein dutje in doen, je kan het gebruiken als boxkleed of als rustplek voor je kleine als jullie onderweg zijn. Het is klein en licht, waardoor het makkelijk te vervoeren is.

Het uiterlijk van het nestje kan een beetje aan een hondenmand doen denken. Rondom het mandje zit een opstaande rand, gemaakt van kussenachtig materiaal. Het is een warm, knus plekje voor je kindje om in te liggen.

babynestje wafelstof met luchtballonnen compleet

In de rand van het nestje zit een touwtje, waarmee je de maat helemaal kan aanpassen op jouw baby. Je baby voelt zich hierdoor geborgen, net als bij inbakeren. Een vertrouwd gevoel, net als toen hij veilig in de baarmoeder zat.

Een nestje gebruik je alleen overdag tijdens korte slaapjes, zodat je goed op je baby kan letten als hij erin ligt.

Hoe gebruik je een babynestje?
Je legt je baby in het nestje zoals je je kindje ook in zijn bedje zou leggen: op de rug. Het ronde deel van het babynestje is de bovenkant, daar komt het hoofdje van je baby te liggen. De voeten komen bij het deel waar de touwtjes zitten. Daarnaast is handig om een hydrofiele luier in het nestje te leggen, dat scheelt je heel wat wasbeurten.

Blijf in de buurt van je baby wanneer hij in het babynestje ligt. Het mandje is vooral geschikt voor kleine dutjes, waarbij je een oogje in het zeil kan houden. Bijvoorbeeld als je je kindje gezellig bij jou in de woonkamer wil houden, maar zelf even je handen vrij wil hebben.

Het nestje is daarnaast ideaal om mee te nemen, omdat hij zo licht en compact is. Ga je op visite en wil je je kindje lekker neer kunnen leggen om te rusten, dan is een nestje ideaal. Je baby is zo afgesloten van de ergste drukte, maar is nog wel vlakbij je.

Wanneer gebruik je een babynestje?
Je kan deze gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot ongeveer 6 maanden oud is. Zodra je kleine zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het mandje. Het is dan niet meer veilig om je kindje hierin te laten slapen.

Veiligheid babynestje
Als je het babynestje op een goede, veilige manier gebruikt, is het een fijne accessoire. Let voor de veiligheid op de volgende dingen:

  • Gebruik het babynestje alleen als je je baby in de gaten kan houden. Door de zachte, opstaande rand kan er verstikkingsgevaar ontstaan wanneer je kleine omrolt. Blijf dus in de buurt als je kleine in het mandje ligt.
  • Gebruik het nestje alleen voor kleine dutjes. Overdag of om heel even bij jullie in bed te liggen kan je kleine best in het mandje slapen. ’s Nachts is het nestje niet geschikt om in te slapen, omdat je er dan niet genoeg zicht op hebt.
  • Pas op met de touwtjes. Leg je baby altijd met zijn voeten bij de touwtjes.
  • Stop met het gebruik als je baby kan omrollen. Zodra je kleine zelf kan omrollen, neemt de kans op verstikkingsgevaar toe. Het is dan beter om het mandje niet meer te gebruiken.
  • Leg het babynestje altijd op de vlakke grond neer. Zo weet je zeker dat het niet kan vallen als je baby beweegt.
  • Loop niet met het babynestje als je baby erin ligt. Omdat het nestje zo zacht is, kan het inklappen. Hierdoor kan je baby eruit vallen en op de grond terecht komen. Vervoer het mandje en je kindje dus altijd apart.
  • Slapen in een babynestje is onveilig. Om het babynestje veilig te gebruiken, is het belangrijk dat je in de buurt blijft. Je kan dan ingrijpen als je kleine met zijn gezicht tegen de zachte rand aanligt en verstikking voorkomen. Gebruik het mandje daarom NOOIT als bedje voor ’s nachts.

Co-sleeper als alternatief ’s nachts
Het babynestje is dus niet geschikt om je kindje bij jou in bed te laten slapen ’s nachts. Als alternatief kan je een co-sleeper overwegen. Dit is een ledikant of wiegje dat je aan je eigen bed vastmaakt. Je kindje is dan toch dichtbij, maar heeft wel zijn eigen, veilige bedje.

(bron 24baby.nl)

Babynestje Stip met oker

Nu je eigen babynestje shoppen?

Kies uit de diverse wafelstoffen en printjes en stel nu je eigen babynestje samen.
Shop nu

Meer lezen?

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog Lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief

shop-babynestjes Shop baby cadeaus en babykamer inrichting

Geef een antwoord