Waar moet je op letten als je een ledikant deken voor een baby gaat kopen?

Je bent zwanger en wilt graag een mooi design ledikant deken of wiegdeken of dekbedovertrek vinden. Maar je ziet door de bomen even het bos niet meer.

Er is zoveel aanbod in diverse dekens en lakens. Maar waar moet je nou opletten als je een ledikant deken aanschaft.

Op je uitzetlijst als je zwanger bent staat meestal dat je 2 dekens nodig hebt. Veel word gedacht dat je 2 dezelfde dekens nodig hebt voor als de 1 in de was zit. Dit is echter niet helemaal waar. Natuurlijk is het handig voor als de deken in de was zit dat je een 2de deken nodig hebt. Maar er is echter een verschil tussen winter en zomer dekens.

In de zomer als het heerlijk warm is is het niet nodig om je kindje onder een hele warme deken neer te leggen. Dat doen we zelf tenslotte ook niet. Meeste mensen hebben een 4 seizoenendekbedovertrek waarbij in de zomer alleen het lente/ zomer gedeelte word gebruikt. En het dikkere gedeelte even in de kast word gelegd.

Laken Jungle monkey Giraf
Ledikant laken

Dekbedovertrek tot 2 jaar word afgeraden in verband met de veiligheid.

Voor baby’s, dreumesen en peuters geld dit ook. Tot 2 jaar word het gebruik van een dekbedovertrek afgeraden. Dit komt omdat het dekbedovertrek te warm kan worden en kleinere kindjes nog niet zelf hun deken van zich af duwen in hun slaap. Tevens kunnen kinderen door hun getrappel en gewoel in de hoes terechtkomen. Dit is gevaarlijk in verband met verstikkingsgevaar.

Je kunt wel een ledikant deken in een dekbedhoes gebruiken, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras kunt instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit. Vouw geen dekentje dubbel in een dekbedhoes.

Een ledikant deken is te koop in katoen, wol en synthetisch materiaal. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt van welk materiaal je dekentje is gemaakt, zolang het bedje maar kort en strak wordt opgemaakt. Je kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat het gevaar voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen zoveel mogelijk wordt beperkt.

Een ledikant deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is maar zelden nodig.

Wat voor deken moet ik dan kopen?

Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens zijn vrijwel gelijk.
De afmetingen van het lakentje en deken zijn zodanig, dat je ze goed kunt instoppen. Zowel aan de zijkant als aan het voeteneinde.

Direct een laken of ledikant deken shoppen? Klik dan hieronder

ledikant deken basic oker geel
Ledikant deken oker basic

 

 

Meer lezen?

Vond je dit artikel interessant en heeft het je geholpen? Deel dan dit artikel Wil je elke week een leuke Blog Lezen like en volg dan via de Facebookpagina van Deezbabykamers. Hier publiceer ik elke week een nieuwe Blog om jullie op de hoogte te houden van alle babynieuwtjes en babygadgets.

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief

Ledikantdeken Bloem oker en zwart_Wafelstof zwart  ledikant deken

2 reacties op “Waar moet je op letten als je een ledikant deken voor een baby gaat kopen?

Geef een antwoord